Niels Bohr Bygningen

Den futuristiske bygning, opkaldt efter den anerkendte danske fysiker og nobelprisvinder, Niels Bohr, er Københavns Universitets nye forsknings- og universitetsbyggeri. Den iøjnefaldende bygning bliver en del af universitetets vidensbydel, “Nørre Campus”, og kommer til at huse Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.  

Foto: Skel.dk

Byggeriet opføres på grænsen mellem Nørrebro og Østerbro i København og kommer til at udgøre et samlet areal på 52.000 m2 fordelt på to bygninger. De to bygninger bliver på hhv. 16.000 m2 og 36.000 m2 og vil være adskilt af Jagtvej.

Der er en vis kompleksitet og flere logistiske udfordringer forbundet med selve byggeriets udformning og opførelse, da de to bygninger kommer til at ligge på hver sin side af den meget trafikerede vej – kun forbundet af en “skywalk”, og en underjordisk gangtunnel. Det kræver derfor faglig ekspertise og solid planlægning at få det hele til at gå op i en højere enhed. Det er nogle af de detaljer ved byggeriet, der gør det så imponerende og til et af landets mest markante og prestigefyldte universitetsbyggerier.

Skel.dk’s rolle i projektet har hovedsageligt været at servicere facadeentreprenøren med præcisions-afsætning af 2.200 stk. beslag som de mange facadeelementer hænger i. Et kæmpe stykke arbejde, som har strukket sig over 1,5 år. Hertil har Skel.dk bistået betonentreprenøren med almindelig opmåling og afsætning til råhuset. Desuden har Skel.dk også assisteret bygherre med opmåling og afsætning ifm. om-projektering af ventilationsanlægget i hele byggeriet.

En kunstnerisk bygning med personlighed

Niels Bohr Bygningen er i sig selv en designoplevelse. Den karakteristiske prismeformede glasfacade er med til at give bygningen et futuristisk, men stadig elegant, udtryk. Facaden er ikke kun smuk, men også funktionel. Bygningens dobbeltfacade er både støjreducerende, giver mulighed for at holde på varmen om vinteren og at slippe af med varmen om sommeren.

Den danske billedkunstner Malene Bach har udsmykket den tværgående skywalk på både indersiden og undersiden med et mønster i ni farver. I mønsteret leger Malene med begrebet transparens, og designet tager afsæt i facadens geometri og danner en forbindelse mellem ydersiden og indersiden.

Topmoderne faciliteter til studerende

Niels Bohr Bygningen opføres som et led i regeringens investeringsplan for modernisering af universiteternes laboratorier. Selve byggeriet er opdelt i ni “tårne”, der hver har deres eget udtryk, og som er adskilt af seks gårdhaver. Tårnene er indrettet med forskellige kontorer, fællesmiljøer og højt specialiserede laboratorier.

Med den nye universitetsbygning får de naturvidenskabelig discipliner på Københavns Universitet helt nye og forbedrede rammer for forskning og uddannelse. Det afspejler de mange typer af rum, der er indrettede efter de forskellige discipliner. Nogle af lokalerne i bygningen er f.eks. indrettet med en særlig ventilation, dobbeltrum og indbyggede stinkskabe, der gør det optimalt til laboratoriebrug. Andre lokaler er beklædt med aluminiumsplader og dermed hermetisk sikrede mod stråling og radiobølger udefra.

Niels Bohr Bygningen forventes at stå færdig i medio 2019. 

Fakta

Projekt: Niels Bohr Bygningen
Kunde: Aarsleff, HS Hansen og Bygningsstyrelsen
Periode: 2015 – 2018
Ydelser: Præcisions-afsætning til facadeelementer, netmåling og netberegninger. Rådgivning om og udførelse af opmåling og afsætning i alle byggeriets faser.

Kontakt Ejnar, hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Ejnar Flensborg

Landinspektør og partner
3032 1900
ef@skel.dk