Genopretning af Tude Ådal

Tude Å har siden 1800-tallet taget den lige vej på et stort areal mellem Trelleborg og Storebælt gennem gravede render. I forbindelse med Grøn Vækst, en politisk vedtaget helhedsplan for natur, miljø og landbrug i Danmark, ønsker Slagelse Kommune at vådlægge dele af arealerne syd for Tude Å ved Bækkerenden, Store Vejlen og Lille Vejlen. Tude Å skal omlægges, så den tager et stort venstresving sydover gennem Lille Vejlen og igen nordpå, til den løber ud i Storebælt.

Et projekt af Landbrugsstyrelsen

Landbrugsstyrelsen udfører projektet på vegne af Slagelse Kommune og har lavet købsaftaler med de berørte lodsejere. Skel.dk har fra starten været involveret i projektet og udført landmålingsopgaver for landbrugsstyrelsen. Der er tale om et meget stort areal med mange forskellige jordejere og her har det været Skel.dk’s opgave at samle de mange matrikler til en stor matrikel som overgår til Slagelse Kommune. Skel.dk har derfor haft det matrikulære ansvar med de omfattende opmålingsopgaver, opsætning af nye skel i henhold til aftaler med Landbrugsstyrelsen, samt indberetning til Geodatastyrelsen. Skel.dk har indtil videre forestået omfordeling af jord der har involveret 43 ejendomme og når opgaven er ved vejs ende, vil man have lavet omfordeling af 468 hektar jord.

Et autentisk landskab

Tude Ådal rummer i dag den væsentligste sammenbinding af kultur- og naturarv i Slagelse Kommune. Trelleborg og dens samspil med Tude Ådal rummer et meget stor og uudnyttet potentiale for at skabe et autentisk landskab med plads til at sætte natur, kultur og friluftsliv i fokus. Godt en fjerdedel af området vil blive til permanent vandspejl med gode levevilkår for fisk og padder, mens de øvrige arealer afgræsses og plejes som det var tilfældet før ådalen blev afvandet.

Som den eneste danske kommune har Slagelse Kommune indgået partnerskab med en række lande omkring Østersøen under EU’s landskabsprogram, LIFEscape, der har til formål at opretholde Europas naturlandskaber. Udover Danmark deltager Polen, Estland og Sverige i projektet. LIFEscape har i alt afsat 9 mio. kr. til EU-projektet, hvoraf ca. 2 mio. kr. tilfalder Tude Ådal-projektet.

Faktaboks

Projekt: Genopretning af Tude Ådal

Periode: Januar 2016 – 2019

Omfang:

Ydelser: Opmåling, afsætning af skel, indberetning

Kontakt mig hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Ejnar Flensborg

Driftsdirektør, Partner

61781900

Ditte Andresen er uddannet kort- og landmålingstekniker og har været hos Skel.dk i Holbæk-afdelingen siden 1. august 2017.

Ditte har, som størstedelen af kollegerne, en meget varieret arbejdsdag, hvor hun både arbejder med opførelsen af store produktionsfaciliteter, nye boligområder og med private kunder der bygger eget hus.

Et af de store projekter er Holbæk Sportsby, der åbner 1. januar 2019. Dette er Holbæk Kommunes nye, store svømme-, idræts- og sundhedscenter, der henvender sig til borgere i hele regionen. Her kan man i fremtiden dyrke alverdens sport udendørs fordelt på et 45 hektar stort område, og indendørs kommer man til at kunne udfolde sig i et kæmpe sportsanlæg på 22.181 m2. Her har Ditte den daglige kontakt til formanden og håndværkerne på pladsen, og det er hende, der har ansvaret for, at håndværkerne på pladsen har et korrekt grundlag at arbejde ud fra. Det vil sige, at Ditte ud fra tegninger og egne opmålinger blandt andet sørger for fikspunkter og afsætningsdata til søjler, fundamenter, tribuner og vandbassin.

Ditte har også arbejdet med Svinninge Beton Industris opførelse af ny betonelementfabrik i Svinninge. Her havde Ditte den daglige kontakt til formanden og håndværkerne på pladsen, og det var hende der blandt andet stod for fladenivellement af eksisterende gulve og afsætning af elementer, vægge og søjler.

I en helt anden boldgade har Ditte været involveret i opførelsen af et nyt boligområde i Roskilde. Projektet hedder ‘Bifaldet’ og er det nye boligområde i Roskildes kreative bydel, Musicon. Bifaldet udgøres af 70 moderne boliger i markant arkitektur, der henvender sig til både børnefamilier, studerende og seniorer. Boligerne fordeler sig på tre bygninger der er henholdsvis 4, 5 og 6 etager højt, og projektet forventes færdigbygget i 2019. I dette spændende boligprojekt har Ditte haft den daglige kontakt med entreprenøren og blandt andet haft ansvaret for afsætning af modullinjer, stålskelet og etablering af kotefikspunkter.

Lars Peter Bloch er landinspektør med beskikkelse og arbejder til daglig i Skel.dk’s afdeling i Slagelse.

Lars er projektleder med ansvar for typehuse, større byggeprojekter og kloakregistrering. Han begyndte som landinspektør i 2006 i Kalundborg og har siden 2011 været ansat i afdelingen i Slagelse.

Efter mange år på Sjælland har Lars oparbejdet et stærkt lokalkendskab og en arbejdsdag for ham involverer mange forskellige typer af opgaver og kontakt med både privat- og erhvervskunder. Han har således mange opgaver for forsyningsbranchen i Kalundborg, Slagelse, Næstved, Sorø og Lejre. Her har han primært til opgave at indmåle kloakker. Det er både i forbindelse med opdatering af kundens database over eksisterende kloakker og ved etablering af nye kloakker.

Lars mærker også til de mange nye boliger, der bygges på Sjælland. Her er han involveret i både nybyggeri af helårsboliger og sommerhuse og små og større tilbygninger. Kunderne tæller både private og nogle af landets store typehus-producenter, og opgaverne kan have meget skiftende karakter. I nogle tilfælde består opgaven i at undersøge og dokumentere, at nyopførte byggerier og tilbygninger er lovlige. Andre gange er Lars involveret i projektet helt fra opstartsfasen, hvilket typisk er tilfældet med typehus-producenterne. Her agerer han rådgiver for kunden og sikrer korrekt afsætning i forhold til skel, og at det fremtidige byggeri følger lovgivning og gældende servitutter.

Endelig var Lars også involveret i Ørsteds byggeri på Asnæsværket ved Kalundborg, hvor man skulle konvertere fra kul til træflis, således at man fra udgangen af 2019 kunne levere damp, fjernvarme og el fra bæredygtigt træflis. Dette ambitiøse projekt involverede opførelsen af en ny kraftværksblok, og her agerede Lars rådgiver for bygherren, hvilket blandt andet indebar opmåling af hele området samt løbende afsætning af punkter til brug for byggeriet.