Amager Bakke, København

Amager Bakke er en multifunktionel bygning, der både danner ramme for miljøvenlig ressourcehåndtering og agerer Københavns nye midtpunkt for klatring og skisport.

Foto: Skel.dk

Den innovative bygning, tegnet af arkitektfirmaet BIG, er 85 m højt og udformet som en bakke. Bakken huser et affaldsbaseret forbrændingsanlæg, der skal være med til at mindske CO2-udslippet i København. Som et af verdens mest moderne og miljørigtige energianlæg er Amager Bakke et vigtigt led i kampen mod klimaforurening. Opførelsen af byggeriet er en del af en større vision om at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad.

Målsætningen er, at forbrændingsanlægget skal genanvende omkring 400.000 tons affald om året. Genanvendelsen skal bl.a. give energi til 62.500 husstande og levere fjernvarme til 160.000. Desuden skal anlægget gendanne 100.000 tons bundaske fra forbrændingen til vejmateriale, så man sparer enorme mængder af grus.

Selve anlægget, der er placeret i Amager Bakkes indre, blev indviet og taget i brug i 2017. Byggeriets yderside, der skal danne rammer for en række sportsaktiviteter, er stadig under konstruktion og forventes at stå færdig i december 2018.

Skel.dk har hjulpet anlægsgartnerfirmaet Malmos A/S med afsætning af skibakken, som snor sig ned af taget på forbrændingen. Der etableres bede, sættes træer og støbes fundamenter under de specielle forhold på det skrå tag.

Fakta

Projekt: Amager Bakke
Kunde: Malmos A/S
Periode: Januar 2018 –
Ydelser: Landmåling

Klatring og skisport på CopenHill

På toppen af Amager Bakke opføres et rekreativt anlæg, CopenHill, der skal gøre det muligt at dyrke sportsaktiviteter på et højere niveau, end der hidtil har været mulighed for i byen og med en unik udsigt over både København og Øresund. Den multifunktionelle bakke får et areal på mere end 11.000 m2, som har åbent året rundt for aktiviteter.

Det største af bakkens mange aktivitetsanlæg bliver det 9.000 m2 alpine skiområde, der er under opførelse på bygningens tag. Skibakken bliver Danmarks største og kommer til at have en af verdens længste kunstige pister. På bakken kan man både stå på ski og snowboard hele året rundt. Skibakken vil desuden være udstyret med eget liftsystem og skibanens flade vil være belagt med kunst-snemåtter. Banen vil have forskellige hældninger, så der er nedfarter til ethvert niveau. De nederste skibaner vil være udstyret med bånd, der transporterer skiløberne op til nedfartens start.

CopenHill får også en klatrevæg, der opføres på gavlen af Amager Bakke. Med sine 10 meter i bredden og en højde på 85 meter bliver det Nordeuropas højeste klatrevæg. Væggen bliver udstyret med forskellige forhindringer og skal med sine realistiske sprækker og udhæng imitere følelsen af at klatre på et naturligt bjerg.

Desuden byder Amager Bakke også på et rekreativt område med skybar, musikscene og en tagpark med grønne oplevelses- og legelandskaber.

Kontakt Ejnar, hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Ejnar Flensborg

Landinspektør og partner
6178 1900
ef@skel.dk