Amager Bakke, København

Den innovative bygning, tegnet af arkitektfirmaet BIG, er 85 m højt og udformet som en bakke. Bakken huser et affaldsbaseret forbrændingsanlæg, der skal være med til at mindske CO2-udslippet i København. Som et af verdens mest moderne og miljørigtige energianlæg er Amager Bakke et vigtigt led i kampen mod klimaforurening. Opførelsen af byggeriet er en del af en større vision om at gøre København til verdens første CO2-neutrale hovedstad.

Målsætningen er, at forbrændingsanlægget skal genanvende omkring 400.000 tons affald om året. Genanvendelsen skal bl.a. give energi til 62.500 husstande og levere fjernvarme til 160.000. Desuden skal anlægget gendanne 100.000 tons bundaske fra forbrændingen til vejmateriale, så man sparer enorme mængder af grus.

Selve anlægget, der er placeret i Amager Bakkes indre, blev indviet og taget i brug i 2017. Byggeriet stod færdig i 2019, og har sidenhen vundet titlen ‘World Building of the Year’ ved den internationale arkitekturfestival World Architecture Festival.

Skel.dk har hjulpet anlægsgartnerfirmaet Malmos A/S med afsætning af skibakken, som snor sig ned af taget på forbrændingen. Der etableres bede, sættes træer og støbes fundamenter under de specielle forhold på det skrå tag.

Klatring og skisport på CopenHill

På toppen af Amager Bakke er opført et rekreativt anlæg, CopenHill, der gør det muligt at dyrke sportsaktiviteter på et højere niveau, end der hidtil har været mulighed for i byen og med en unik udsigt over både København og Øresund. Den multifunktionelle bakke har et areal på mere end 11.000 m2, som har åbent året rundt for aktiviteter.

Det største af bakkens mange aktivitetsanlæg er det 9.000 m2 alpine skiområde, der er opført på bygningens tag. Skibakken er Danmarks største og har at have en af verdens længste kunstige pister. På bakken kan man både stå på ski og snowboard hele året rundt. Skibakken er desuden udstyret med eget liftsystem og skibanens flade vil er belagt med kunst-snemåtter. Banen har forskellige hældninger, så der er nedfarter til ethvert niveau. De nederste skibaner er udstyret med bånd, der transporterer skiløberne op til nedfartens start.

CopenHill har også en klatrevæg, der er opført på gavlen af Amager Bakke. Med sine 10 meter i bredden og en højde på 85 meter er det Nordeuropas højeste klatrevæg. Væggen er udstyret med forskellige forhindringer og skal med sine realistiske sprækker og udhæng imitere følelsen af at klatre på et naturligt bjerg.

Desuden byder Amager Bakke også på et rekreativt område med skybar, musikscene og en tagpark med grønne oplevelses- og legelandskaber.

Faktaboks

Projekt: Amager Bakke

Periode: Januar 2018 – 2019

Omfang:

Ydelser: Landmåling

Kontakt mig hvis du er interesseret i at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Ejnar Flensborg

Driftsdirektør, Partner

61781900

Ditte Andresen er uddannet kort- og landmålingstekniker og har været hos Skel.dk i Holbæk-afdelingen siden 1. august 2017.

Ditte har, som størstedelen af kollegerne, en meget varieret arbejdsdag, hvor hun både arbejder med opførelsen af store produktionsfaciliteter, nye boligområder og med private kunder der bygger eget hus.

Et af de store projekter er Holbæk Sportsby, der åbner 1. januar 2019. Dette er Holbæk Kommunes nye, store svømme-, idræts- og sundhedscenter, der henvender sig til borgere i hele regionen. Her kan man i fremtiden dyrke alverdens sport udendørs fordelt på et 45 hektar stort område, og indendørs kommer man til at kunne udfolde sig i et kæmpe sportsanlæg på 22.181 m2. Her har Ditte den daglige kontakt til formanden og håndværkerne på pladsen, og det er hende, der har ansvaret for, at håndværkerne på pladsen har et korrekt grundlag at arbejde ud fra. Det vil sige, at Ditte ud fra tegninger og egne opmålinger blandt andet sørger for fikspunkter og afsætningsdata til søjler, fundamenter, tribuner og vandbassin.

Ditte har også arbejdet med Svinninge Beton Industris opførelse af ny betonelementfabrik i Svinninge. Her havde Ditte den daglige kontakt til formanden og håndværkerne på pladsen, og det var hende der blandt andet stod for fladenivellement af eksisterende gulve og afsætning af elementer, vægge og søjler.

I en helt anden boldgade har Ditte været involveret i opførelsen af et nyt boligområde i Roskilde. Projektet hedder ‘Bifaldet’ og er det nye boligområde i Roskildes kreative bydel, Musicon. Bifaldet udgøres af 70 moderne boliger i markant arkitektur, der henvender sig til både børnefamilier, studerende og seniorer. Boligerne fordeler sig på tre bygninger der er henholdsvis 4, 5 og 6 etager højt, og projektet forventes færdigbygget i 2019. I dette spændende boligprojekt har Ditte haft den daglige kontakt med entreprenøren og blandt andet haft ansvaret for afsætning af modullinjer, stålskelet og etablering af kotefikspunkter.

Lars Peter Bloch er landinspektør med beskikkelse og arbejder til daglig i Skel.dk’s afdeling i Slagelse.

Lars er projektleder med ansvar for typehuse, større byggeprojekter og kloakregistrering. Han begyndte som landinspektør i 2006 i Kalundborg og har siden 2011 været ansat i afdelingen i Slagelse.

Efter mange år på Sjælland har Lars oparbejdet et stærkt lokalkendskab og en arbejdsdag for ham involverer mange forskellige typer af opgaver og kontakt med både privat- og erhvervskunder. Han har således mange opgaver for forsyningsbranchen i Kalundborg, Slagelse, Næstved, Sorø og Lejre. Her har han primært til opgave at indmåle kloakker. Det er både i forbindelse med opdatering af kundens database over eksisterende kloakker og ved etablering af nye kloakker.

Lars mærker også til de mange nye boliger, der bygges på Sjælland. Her er han involveret i både nybyggeri af helårsboliger og sommerhuse og små og større tilbygninger. Kunderne tæller både private og nogle af landets store typehus-producenter, og opgaverne kan have meget skiftende karakter. I nogle tilfælde består opgaven i at undersøge og dokumentere, at nyopførte byggerier og tilbygninger er lovlige. Andre gange er Lars involveret i projektet helt fra opstartsfasen, hvilket typisk er tilfældet med typehus-producenterne. Her agerer han rådgiver for kunden og sikrer korrekt afsætning i forhold til skel, og at det fremtidige byggeri følger lovgivning og gældende servitutter.

Endelig var Lars også involveret i Ørsteds byggeri på Asnæsværket ved Kalundborg, hvor man skulle konvertere fra kul til træflis, således at man fra udgangen af 2019 kunne levere damp, fjernvarme og el fra bæredygtigt træflis. Dette ambitiøse projekt involverede opførelsen af en ny kraftværksblok, og her agerede Lars rådgiver for bygherren, hvilket blandt andet indebar opmåling af hele området samt løbende afsætning af punkter til brug for byggeriet.